Kuşlar Neden İshal Olur ?

28-02-2024 11:38
Kuşlar Neden İshal Olur ?

Kuşlarda ishal, sık görülen bir vakadır. Bunun nedenleri bakteri, parazit, yanlış beslenme, zehirlenme ve aynı zamanda mevsimsel geçişler dahi olabilir. Tedavi olarak uzman bir veterinere başvurulmalıdır. Birkaç günden uzun süren ishaller kuşlar için hayati bir risk teşkil edebileceğinden dolayı hastalığın ilerlemesini beklemeden müdahale edilmesi hastalığın seyrinde büyük önem arz etmektedir. İshal kuşlarınızın gücünü hızlı bir şekilde tükettiği için olabildiğince hızlı bir şekilde harekete geçilmelidir.

Veteriner hekiminizin gerekli tetkikler ve muayenenin ardından kesin teşhisi koymasından sonra, tedavi için verilecek ilaç ve gerekirse diyet tespit edilir. Hekiminizin tüm önerilerine aynen uymak gerekir aksi takdirde ağır sonuçları olabilir ve kuşun hayatı tekrar tehlikeye girebilir.

İshale neden olan başlıca sebeplere göz atacak olursak

Enfeksiyon: Bakteri, mantar, çeşitli virüsler ya da parazitler ishale sebebi olabilir.

Kuşunuzun bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle zayıfladığında bu tarz patolojik etkenler kolaylıkla bir enfeksiyon oluşturabilir ve ishale sebep olabilirler.

Beslenme: Beslenme ile ilgili ishaller sıklıkla karşımıza çıkar. Normal besinleri dışında bir besin verilmesi, bozulmaya başlamış gıdalar verilmesi ve kuşunuzun diyetinin bir anda değiştirilmesi en sık görülen nedenlerdendir. Ayrıca kuşunuzun suyunun temiz olmaması da en büyük ishal nedenlerindendir.

Yanlış Beslenme Koşulları: Ortam ısısı, kafesin konumu ve kafes içindeki oyuncaklar ishale neden olabilecek diğer bir etkendir. Yaşam alanının gereğinden soğuk veya fazla sıcak olması, kuşunuzun rüzgara veya hava akımına maruz kalması da ishale neden olabilir.

Yine kuşunuzun kafesine koyabileceğiniz yutulmaya müsait oyuncaklar ve ekipmanlar gibi yabancı cisimlerin kuşunuzca yutulması da ishale sebep olabilir.

Hormonsal Sebepler: Muhabbet kuşunuzun belli dönemlerde hormonsal seviyelerindeki artışlar ve düşüşler ishale neden olan diğer bir sebeptir.

Çeşitli organ yetmezlikleri: Böbrek, karaciğer gibi hayati organlardaki çeşitli patolojilerde ishal semptomu sıklıkla görülmektedir. Özellikle uzun süreli kronik ishallerde bu ihtimal göz ardı edilmemelidir. Sindirim sistemi ve diğer organlardaki tümör ve diğer antineoplazik oluşumlar yine ishale neden olabilecek diğer önemli sebeplerdendir.



Zehirlenmeler: Sindirim, solunum ve diğer sistemler aracılığı ile organizmaya alınan zehirli maddeler hayati risk teşkil etmekle beraber yine ciddi bir ishal nedenidir. Evcil kuşlarımızın kafes tellerindeki boyaları uzun süreli tüketmeleri, parazit kontrolü amacıyla kuşlara yanlış bir paraziter damla uygulanması, kuşlarınızın normal diyeti haricinde bizim yiyeceklerimizi tüketmeleri bazen ciddi zehirlenmelere sebep olabilir.

Stres: Tüm bu saydığımız nedenler haricinde stres önemli bir nedendir. Her türlü stres kaynağı kuşlarda ishale sebebiyet verebilir. Onların refah seviyesinin yüksek olması sağlık açısından oldukça önemlidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.