Balıklar Neden Ters Yüzer ?

28-02-2024 16:51
Balıklar Neden Ters Yüzer ?

Balıkların vücutlarının elastikiyeti türlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Yılan balığı tamamıyla elastiktir. Ve neredeyse diğer tüm balıkların kuyrukları iki yana doğru hareket eder. Kuyruğun iki yana hareket etmesinde yan tarafta bulunan kas bloklarının aynı anda uyarılmasından kaynaklanır. Bu hareketleri yaparak kuyruk arkasındaki ve yanlarındaki suyu iter.

Akvaryumda aniden ters yüzen bir balık görüyorsanız bir sorun olduğu anlaşılmalıdır. Sağlıklı ve hareketli bir biçimde yaşamını sürdüren balığınızın aniden yüzüş şekli bozulduysa balığınızın yaşamını tehdit eden olumsuz şartlar meydana gelmiş demektir.



Ters yüzen balık tedavisi için ilk olarak hasta olan balığınızı akvaryumdan ayırarak temiz bir kova ve ya kabın içerisine alın, böylelikle hasta bir balığa sahipseniz hastalığın yayılmasını engellemiş olursunuz.

Balığınızı nakledeceğiniz kova içerisindeki suyun akvaryumunuzdaki ısıya eşit ya da yakın olmasına dikkat edelim.

Akvaryumunuzda balık sayısı fazla ise ve balıkların bir çoğu ters dönmüş durumdaysa balıkların hepsini ayrı bir kovaya nakletmeniz gerekir. Çünkü akvaryumunuzdaki su değerlerinde anormal değişiklikler olmuş olabilir. Ayrıca nakil kabındaki suyu hazırlarken yarısını akvaryumdan aldıysanız yarısını taze dinlenmiş su ile hazırlamanız kurtarıcı bir hareket olacaktır.

Nakil sürecinden sonra mümkünse akvaryumunuzdaki su değerlerini test kitleri vasıtasıyla ölçün ya da akvaryumunuzda %70 seviyelerinde su değişimi yapın. Bu sayede su değerlerinin normal seviyelere gelmesini desteklemiş olursunuz.

Su değişimi yaparken dipte biriken yem artıkları, dışkı ve tortu olması ihtimaline karşı akvaryumunuzda dip çekimi yapmanız uygun olacaktır.

Su değişiminden sonra akvaryuma herhangi bir kimyasal müdahalede bulunmayınız.

Akvaryumdaki filtre ve oksijen desteği sağlayan ekipmanları kontrol ederek, balıklarınızın oksijen eksikliği gibi bir sorunla karşı karşıya olmadığından emin olun.

Akvaryum şartları olması gereken değerlere geldikten sonra balıkları eklemeden önce bir süre gözlemleyin. Ölen balıklar varsa diğerlerinin yanından ayırın.

Gözlemleriniz doğrultusunda balıklarınız hareketlenmeye başladıysa akvaryumunuzun sıcaklık seviyesinin normale dönmesinden sonra balıklarınızı alıştıra alıştıra tekrar tankınıza ekleyebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.